15 March 2012

PRAKTIKAL DI ISID


Baru hari ini aku dapat mengambil gambar di kawasan sekitar ISID. Setelah hampir 2 minggu di sini telah membuatkan aku terbiasa dengan persekitaran yang semuanya lelaki. Walaupun ada rasa segan silu malu tetapi mind setting dah meng’set’ bahawa mahasiswa di ISID ini berusia paling muda 18 hingga 21 tahun..jadi takde la rasa segan sangat…ramai adik2..hehe..tp matured2 tau..ensem plak..hik3…eh, astaghfirullah…ke situ plak..hehe…jg pandangan2…dalam hati dah ada yg duduk….ne leh cr lain kan? Selama dua minggu duk kat cni, nak kata dah mula praktikal pun xjgk…disebabkan masalah salah faham…pihak ISID menyangka bahawa kedatangan kami ke sini adalah untuk program pertukaran pelajar..hakikatnya kami perlu menjadi staff di bahagian admin mereka…jadi disebabkan kesalahfahaman yang sebegitu rupa, kami dijadualkan hanyalah untuk menghadiri kelas2 yang telah mereka aturkan seperti kelas bahasa arab, peradaban islam dan falsafah dan program kaderisasi ulama’…nak tak nak..we have to follow la..nak wat mcm mn..bcoz kami adalah the first batch yang dtg buat praktikal di ISID selepas ISID dan USIM menandatangani MOU..tp itu tidak menjadi masalahnya…we have to grab apa je yang ada depan mata sebab itu juga salah satu proses pembelajaran….da dtg jauh2 tinggalkan org tsyg tak kan nak boikot program yg org dah aturkan utk kita kan? Hehe…nak diceritakan la suasana dalam kelas…seronok jgk tau..blaja bahasa arab tujuh orang je..fully conducted in Arabic…tergagap kot..haha..seb bek ada pengalaman masa di Syria dlu..bleh la nak tunjuk pandai sket sbyk..walaupun byk nahu tunggang terbalik..haha..wat malu kaum je… dan yang paling susah sket nak terima lecturer ag muda dan matured dari kitorg..cuba fikir..datang masuk2 kelas mesti la taarufkan? Mula2 tgk lecturer tu bajet la umur dia dalam 27 something kan…bile da taaruf, nak tau umur dia berapa?? Muda 2 tahun kot..haha….wani 89, dia 91..hahaha..mmg lawak..mcm lucu pun ada..tapi mmg bagus la dia…fluent in Arabic walaupun tak pernah belajar kat luar Negara…mmg terbaik la…pastu wan kena ikut program kaderisasi ulama’..ada workshop selama 2 minggu…start 16hb samapai 25hb…bermula dari Surabaya ke solo dan sterusnya ke Jogjakarta….aduh…seronok kot ek? Barang2 xkemas ag..tp xpe..sempat kot ek….em, selama duk kat cni kawan2 sume baik2…wani je yang tak berapa nak betol sket…ada jugak la rasa tension sbb dalam 4 org kawan perempuan, xde sorg pun yang paham perangai wani..jadi wani la terpaksa jaga tingkah laku..ada sorang ni yang jenis sensitive..cpt sangat touching..wani ni da la jenis yang suka bergurau kasar….ada skali aritu,.tp bukan skali dua la..da banyak kali wani bergurau…dia nangis…hahaha..adoi..tension tau tak…org nk bergurau pun xleh…so, wani la yang nak kena jg hati dia…bergurau elok2..sopan2..hehe…mn wani xrindu kat kwn2 wni yang sume jenis masuk air tu…rindu sgt2 kot…hehe..pastu yang sorg ni jenis tak peduli orang..dia dan hidup dia sendiri…yang tu mmg xlayan sgt la…tp baik..hehe..dan yang last skali yang jenis kenal wani jenis mcm mn..tp dia ni pelik sket..time dia baik mmg sgt baik..tp bila ada yang tak kena, sembur orang tak tgk kiri kanan..hahaha….manusia ni macam2 kan? Aku pun sama gak…ada prangai buruknya…duk sedap ngata kat org ek? Tapi kawan2 wani tau wani mcm mn kan? Mn bleh duk senyap….hehe….so, lepas ada salah faham dengan pihak ISID, kami sebulat suara menukar tentative perjalanan praktikal kami..sbb takut tak sampai matlamat datang cni..jd, setelah berbincang kami memutuskan untuk duk kat ISID ni selama 2 bulan shj..kemudia akan praktikal di Gedung Muhammadiyah Surabaya sebulan, dan Universiti Islam Indonesia Jogjakarta sebulan…pastu ke Jakarta dan last destination is Bandung….insyaALLAH jika tak ada masalh pape, kami akan terbang pulang 5.7.2012…flight jam 8.05malam..so, sape2 yang free silakan datang jemput ek..hehe….ye2 je nk suh org dtg ek..haha…okei…stakat tu je..kat bwh ni gambar2 yang wani amek waktu pagi lepas subuh….kat sini subuh awal..kul 4.30 pagi…time ni kalu kuar jam 6pg..hehe..beza waktu kat cni dengan Malaysia sejam je..hehe….okei.da…………..

Pemandangan di bahagian tepi universitas

Aku dan kehijauan....asyik...

ataupun universiti tengah sawah..hehe

agak2 kan...ada orang jeles x tgk gmbar ni? hik3....xde kot ek..

2 comments:

  1. sapa yang dah duduk kat hati 2..hehehe.... 2 la npe xajak k.mah g sana skali klu x dah blh jd geng..

    ReplyDelete
  2. haha..k.mah..ne ada sape2 dah..kosong!! we back to normal....hehe...k.mah cbuk...mn dan nak ajak.....

    ReplyDelete